събота, 23 януари 2016 г.

Делян Пеевски - спасителят на Северозапада?

Така е изглеждала в разцвета на силите си бъдещата придобивка на г-н Пеевски

   Новината за купуването на фалиралия завод „Химко“ бързо обиколи врачанските медии, които напоследък се прочуват далеч не като пример за качествена журналистика, но това е един друг въпрос. Докато едните дори не споменаха името на купувача, повечето ако не в заглавието, още в първото изречение заявяваха, че производството ще бъде възстановено.


Който е ходил в близките години в града, където е лобното място на Ботев, или има роднини или познати  там, няма как да не е чувал, че заводът за торове е бил буквално двигателят на Северозапада. Хората са били склонни да дишат мръсния въздух, защото поне са имали работа. Едва ли има човек, който не знае за бедността на Дивия Северозапад. Нормално е една такава новина да зарадва всички безработни на средна възраст, които с носталгия си спомнят миналите години, когато миризмата на амоняк се носела във въздуха над Враца, но те са имали работа, а не са седели по цял ден пред телевизора както сега. Надеждата е безплатна. Разочарованието също.

Едва ли обаче има някой трезвомислещ, който да повярва в благородните намерения на Пеевски, чиято империя се разраства не всеки ден, а всеки час дори. Много малко вероятно е новият собственик на 50% от „Техномаркет“ да иска да налее над 100 милиона във възкресяването на гордостта на социалистическия Северозапад. Дълговете на предприятието са над 80 млн., а за възстановяване на производството са нужни минимум 15 млн. лева. А и е известно, че интересите на Пеевски съвсем не са насочени към възраждането на Северозапада или на който и да е друг регион... или въобще към благосъстоянието на държавата. Това е положението.

Митът за възкресението на „Химко“ се шири още от 2014г., когато министър Драгомир Стойнев прави серия обещания за възраждане на социалистическите предприятия. По всяка вероятност сега заводът ще заработи толкова, колкото заработи и тогава.

Уважаеми врачани, погледнете нещата трезво.Делян Пеевски далеч не е Майка Тереза и не, няма намерение да ви прави благотворителност или да ви спасява. Далеч не му е житейска цел да Ви даде работа. Най- вероятно скоро надеждите Ви ще бъдат разбити от звука на режещите метал машини, които ще заличат и спомена от социалистическата гордост на Северозапада. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар