понеделник, 22 февруари 2016 г.

Ето кой работи за промяна




Българчета спечелиха 5 златни и 3 сребърни медала на международна олимпиада по физика, математика и информатика, а 17-годишната Неда е поканена на вечеря от именития астрофизик Стивън Хокинг. Помните ли? А въобще, чухте ли?

Всеки от нас мечтае за промяна и залага това желание най-силно в гражданската си позиция. Обаче в България положението става истински безнадеждно, защото не обръщаме внимание на надеждите. За нас е по-важно да насочим целия си интерес към новото изказване на Б.Б. или поредната главоломна покупка на Пеевски. Все едно и също. 

На този фон, някъде там - в занемарените училища - има талантливи деца, които на пук на системата постигнат успехи на световно ниво. Та дори стават и първи. Но какво от това, като тяхното поведение не включва сеир, техните дела са положителни и е сякаш логично да получат най-много 3 минути медийно време. 

Обществото е избрало грешни идоли. Телевизията възпитава, а човекът по същество е деградирал в маймуноподобен подражател. (Или е еволюирал до там. Зависи дали сте привърженици на Дарвин.) Подсъзнателно повтаряме това, което плазмената кутията с пъстри HD образи ни показва. Плеймейтки, политици, убийства, бедност, войни, протести. Не обръщаме внимание на истински важното. На промяната, която вече не е фикционална. 

Тези деца са съвременните български герои. Те се борят със знанията си да порславят родината ни. Те стават първи в света и слагат в малкия си джоб американци, французи и англичани. Все националности с изтъкната образователна система. И въпреки саботажа в българското образование, и не само в него, нашите деца завоюват челните позиции, но уви не стават повод за национална гордост, каквато заслужават. А напротив, вече е обичайно такива постижения да се заклеймяват като “зубърски” и т.н. И гордостта ни да е в лицето на Азис или Фики. 
С това пренебрежение не само, че оставяме “мозъците” ни да изтекат, а и безпардонно ги гоним от държавата ни. Защото в елитните Кембридж, Оксфорд и Бъркли въпросните деца учат с преференции, а родния Алма Матер смята, че не са достатъчно добри за него. 

И така, българи, продължавайте да пренебрегвате големите умове на малката ни държава, не спирайте да се оплаквате, че никой нищо не прави, докато малцина дават цялото си същество, за да успеят в своята кауза, и очаквайте, че положението ще стане по-добро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар